CABLU incalzitor, vezi ce are inauntru

Ce este intr-un CABLU INCALZITOR? Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi? In acest video o sa tai cablul, ca sa-ti arat ce contine.

 

 

E bine de stiut, aceste cabluri nu se tai la dimensiunea dorita pe santier. Pentru fiecare incapere montam un cablu de dimensiune fixa, conform necesarului de energie.

Formula este de 120W/mp, iar cablurile sunt de la 400W, pana la 3000W, de 20W/ml.

Pentru fiecare incapere avem nevoie de:

– 1 cablu

– 1 termostat

– 1 senzor

Atat.

Cu aceste componente, sistemul este complet.

Inainte sa ne uitam ce are in interior, sa vedem cum se poate monta cablul incalzitor.

1. Se pot monta in sapa, si asta e si recomandarea mea! Se pot utiliza la constructii noi sau chiar si la renovari.

Este cea mai eficienta varianta.

– Se realizeaza termoizolatia de 5-10cm de XPS, 2 cm in lateral, folie de oglinda, si se monteaza plasa sudata.

Dupa care putem fixa cablurile pe plasa. La distante egale, cu senzori fixate pe ea, iar in final vine turnata sapa pe ele. Cam atat.

2. A doua varianta: Aceasta solutie se foloseste in special la renovari. Este aceeasi cablu, insa nu il vom pune in sapa, il vom monta direct sub gresie, adica in adezivul de sub gresie. Se fixeaza cu benzi dublu adezive.

3. Tot asa sub gresie, se pune un covoras de incalzire, cu 0.5m latime, cu diferite lungimi.

Pentru mine nu este ceva atractiv, este mai greu de montat in spatii mai inguste, este mai greu sa te intorci cu el, sa intri in zone mai stramte.

Din acest motiv recomand sa montati mai bine cablu incalzitor. Si pretul e mai economic la cablu, si tehnologia de productie e mai simpla.

In filmulet va dau un grafic sa vedeti cate ore functioneaza un cablu incalzitor pe zi, in 24 de ore. Se vede clar pe grafic, a functionat 1 ora, dupa care a stat 3-4, poate chiar 5-6 ore.

Asa functioneaza cand montam cablul incalzitor in sapa. Ai o placa incalzita, in jos nu ai pierderi, pentru ca ai polistiren, in lateral la fel. Ai un cofrag de polistiren. Incalzim placa timp de 1 ora, si dupa aceea 3-4-5 ore sistemul sta. Daca mai intra si razele Soarelui prin geam, poate ziua nici nu mai porneste incalzirea, poate doar undeva noaptea, sau spre dimineata.

Recomand montarea cablurilor incalzitoare in sapa. Cea mai buna si mai optima varianta de incalzire. Ai un sistem de incalzire, nici nu vezi unde e, nici nu-l auzi, dar simti un confort maxim.

Ca si recapitulare, dupa ce

– electricianul ti-a pus doza in perete,

– tuburile pana in pardoseala,

– ti-ai realizat si termosistemul,

– ai pus plasa sudata pe el,

– ai montat cablul incalzitor,

– ai turnat sapa, esti cam gata cu sistemul.

Mai pui o gresie sau un parchet, si ai CALDURA si CONFORT.

Iar acum sa vedem constructia cablului. Avem aici un cablu de 200W, 10m, cu capatul rece al cablului. Avem o imbinare intre partea rece a cablului si cablul incalzitor, ceea ce se incalzeste. Si hai sa taiem cablul, sa vedem ce are inauntru. Iti tai si tie o bucata, sa ai si tu o mostra. 😉 Il curat sa iti arat exact ce are in interior.

Indepartam invelisul, e un PVC mai special, cu continut de chevlar. Gasim apoi niste lite, servesc pentru ecranarea cablului, si protectie. Dupa aceea avem o folie de aluminiu, e fixat bine pe el. Apoi gasim niste fire subtirele, teflon, fibra de sticla, si gasim cele doua fire, un aliaj de cupru. Acestea sunt cablurile incalzitoare. Cum ar fi tur si retur la varianta de incalzire cu agent termic. Hai sa curatam si acestia. Gasim mai multe firicele, in caz de nevoie, se poate repara foarte usor. Am mai reparat cablu de genul, era cu fire pline, abia am reusit sa curat firele, intotdeauna se taiau firicelele. Asa, daca sunt litate, nu mai ai probleme, lejer le poti repara.

Deci avem invelisul, o ecranare, folie de aluminiu, o folie, si urmeaza teflon, fibra de sticla, si cele 2 fire litate pentru efectiv incalzire.

Va arat inclusiv cum se poate repara cablul incalzitor.

Si acum ne ramane doar sa ne montam si noi cabluri incalzitoare, ca sa avem CALDURA SI CONFORT.

Pentru detalii, acceseaza pagina incalzire electrica in pardoseala. 

butonwtp