Avantaje si dezavantaje sisteme fotovoltaice

Asa cum v-am promis, revin cu avantajele si dezavantajele sistemelor fotovoltaice.

Energia solara provine din radiatiile solare. Soarele este o sursa puternica de energie, care poate fi exploatata prin instalarea de panouri fotovoltaice. Energia pe care o ofera Pamantului timp de o ora ar putea satisface nevoile globale de energie timp de 1 an! Cu toate acestea, suntem capabili sa valorificam numai 0,001% din energia respectiva.

Daca doriti sa investiti in sisteme fotovoltaice, suntem aici pentru a va ajuta. Va putem oferi cotatii gratuite si fara nici o obligatie, permitandu-va sa comparati diferite sisteme astfel incat sa puteti gasi cele mai potrivite pentru dvs.

CERE OFERTA PERSONALIZATA LA 0773 705282

 

Pro si contra despre Sisteme Fotovoltaice

Avantaje

Dezavantaje

Sursa de energie regenerabila Cost
Reduce facturile de curent Dependent de vreme
Diverse aplicatii Costuri cu depozitarea energiei produse
Costuri reduse de mentenanta Necesita mult spatiu
Dezvoltarea tehnologiei Asociat cu poluarea

Avantajele energiei solare:

1. Sursa de energie regenerabila

Faptul ca este cu adevarat o sursa de energie regenerabila, este cel mai benefic avantaj, o sursa, care va fi accesibila cat timp Soarele este pe cer.

2. Reduce facturile de curent

De vreme ce utilizati energia produsa de sistemul fotovoltaic, facturile de curent vor scadea. Cat economisiti cu energia solara, asta depinde de dimensiunea sistemului FV, si consumul de curent.  In plus, nu numai ca economisiti factura de energie electrica, dar daca generati mai multa energie electrica decat cea pe care o utilizati, surplusul va fi exportat inapoi in retea si veti fi compensat pentru aceasta productie (avand in vedere ca sistemul dvs. fotovoltaic este conectat la reteaua electrica).

3. Diverse aplicatii

Cu energia solara se pot produce mai multe tipuri de energie: energie electrica (fotovoltaice), si energie solara (cu panouri solare). Cu sisteme fotovoltaice se poate produce curent care se conecteaza la retea, sau care se stocheaza in acumulatoare, construind sisteme autonome, care pot produce curent electric pentru:

  • cabane,
  • pompe de irigatie,
  • boilere pentru incalzirea apei,
  • distilarea apei in zone cu apa potabila limitata
  • sateliti in spatiu, etc

Nu demult s-au inventat ferestrele transparente cu energie solara. Si inovatiile continua sa apara in acest domeniu!

4. Costuri reduse de mentenanta

In general, sistemele fotovoltaice nu necesita multa mentenanta. Trebuie doar sa le mentinem curate, asadar, ajunge sa fie curatate de cateva ori pe an.

In plus, majoritatea producatorilor de panouri, asigura o garantie de 20-25 ani. Daca nu exista componente care se consuma repede, nu avem de ce sa ne facem griji.

Doar invertorul trebuie schimbat mai repede, aprox dupa 5-10 ani, deoarece functioneaza in continuu pentru a converta energia solara in energie electrica.

Mai trebuiesc verificate din cand in cand cablurile si conexiunile, pentru a asigura eficienta maxima a sistemului. Dar in general, fata de investitia initiala, aceste costuri de mentenanta sunt minimale.

5. Dezvoltarea tehnologiei

Tehnologia in aceasta industrie este in continua dezvoltare si imbunatatirile se vor intesifica in viitor. Inovatiile tehnologie pot creste eficienta panourilor fotovoltaice, cu care ar putea dubla sau tripla productivitatea lor.

CERE OFERTA PERSONALIZATA LA 0773 705282

Dezavantajele sistemelor FV:

  1. Costuri

Investitia initiala a sistemelor fotovoltaice sunt cam mari. Dar, aceasta tehnologie fiind in crestere continua, ne asteptam ca preturile sa scada in viitor.

  1. Depentent de vreme

Chiar daca sistemele fotovoltaice pot functiona si in zile innorate sau iarna, eficienta lor scade odata cu vremea nefavorabila. Panourile solare sunt si mai sensiblie, ele depend si de razele solare, efectiv ele colecteaza energia termica a Soarelui. Asadar, cateva zile innorate sau ploioase, pot avea un efect considerabil in randamentul lor. Iar noaptea nu functioneaza deloc. Dar exista variante si pentru timp de iarna.

  1. Depozitarea energiei produse este scumpa

Daca nu se consuma energia produsa de sistem, acesta se poate depozita in acumulatoare. Aceste acumulatoare, care se folosesc in sistemele fotovoltaice off-grid, se pot incarca in timpul zilei, si sa fie descarcate in timpul noptii. Este o solutie buna, in schimb cam scumpa. In cele mai multe cazuri, daca avem aceasta posibilitate, este mai avantajos sa consumam in timpul zilei energia produsa de sistem, iar noaptea, sa folosim curentul de la retea. Iar acest lucru se poate seta din invertor.

  1. Are nevoie de mult spatiu

Cu cat mai multa energie doresc sa produc, cu atat mai multe panouri am nevoie, iar panourile fotovoltaice au nevoie de spatiu. Daca acoperisurile nu sunt destul de mari pentru a asigura spatiul necesar pentru panouri, o parte am putea instala in curte sau gradina. Orientarea panourilor insa este foarte importanta!

  1. Asociat cu poluarea

Exista cateva materiale toxice si produse periculoase utilizate in timpul procesului de fabricatie a panourilor fotovoltaice, care pot afecta in mod indirect mediul. Cu toate acestea, energia solara polueaza mult mai putin mediul inconjurator, decat alte surse alternative de energie.

Daca acest post a starnit interesul Dvs asupra sistemelor fotovoltaice, nu ezitati sa ne contactati.

Puteti completa formularul dand click pe butonul de mai jos:

CERE OFERTA PERSONALIZATA

Lasă un răspuns

butonwtp