Ce sunt si la ce se utilizeaza sistemele fotovoltaice?

Un sistem fotovoltaic utilizeaza panouri cu celule fotosensibile.

Lumina soarelui provoaca aparitia curentului electric in materiale semiconductoare din celulele fotovoltaice.

 

Pachetele fotovoltaice au urmatoarele componente:

  • panouri fotovoltaice
  • invertor
  • baterii
  • suporti, cabluri, mufe, etc.

Sistemele pot fi personalizate in functie de nevoi, cerinte, sau consumatori.

Panourile se pot monta pe sol, pe acoperis sau pe perete. Pot fi fixate pe suport sau se poate utiliza un dispozitiv automatizat pentru a urma soarele de pe cer.

Randamentul sistemului depinde foarte mult de pozitionarea panourilor, unghiul de inclinare si orientare sudica.

In functie de utilitate, se diferentiaza doua tipuri de sisteme fotovoltaice: On-grid si Off-grid.

  • Sistemul fotovoltaicOn-Grid se conecteaza la reţeaua publica pentru a injecta surplusul de energie neconsumata. Curentul produs se consuma instantaneu, iar acesta inseamna mai puțin curent cumparat de la furnizor, respectiv și o factura mai mica. Daca sistemul fotovoltaic va produce mai mult curent decat aveti nevoie, surplusul de curent va fi „exportat” in reteaua publica. In cazul subproductiei, doar deficitul de curent va fi „importat” din reteaua publica, si doar acesta se va regasi in factura. In acest fel va fi micşorata sau chiar eliminata factura de curent.
  • Sistemul Off-Grid este independent de orice retea. Autonomia presupune prezența obligatorie a acumulatorilor și a unui charger integrat pentru incarcare si monitorizare acumulatori. Primordial se consuma ce se produce, iar surplusul se va stoca in acumulatoare. Cand panourile nu mai produc energie electrica suficienta, se incepe consumarea din acumulatori. Autonomia depinde de capacitatea acumulatorilor.
  • Mai exista si o varianta de Sistem Hybrid , asemanator cu cel off-grid, diferenta constand in posibilitatea conectarii sistemului la retea publica chiar si fara contor cu dublusens. Se pot alimenta consumatorii electrici simultan din diverse surse (panouri fotovoltaice, acumulatori, retea publica sau chiar de la un generator pornit automat de catre invertor. Au o multitudine de optiuni privind prioritatea surselor si diverse scenarii de functionare.

Viitorul este pe curent!

Urmarește-ne pe blog, și in curand vei afla, care sunt avantajele si dezavantajele unui sistem fotovoltaic.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Intreaba pe WhatsApp